Opleiding voor autolaadkraan chauffeurs

20april2018

Afgelopen week zijn bij PAX Bouw- en Industrieservice wederom chauffeurs opgeleid om te mogen werken met een autolaadkraan. Het is een welkome aanvulling op de groeiende vraag naar deze specialistische werkzaamheden.

Specialisme

Eén van de specialiteiten van PAX Bouw- en Industrieservice is transport met autolaadkraan, op zowel trekkers en combi’s. De chauffeurs worden multidisciplinair opgeleid zodat ze naast het assisteren ook zelfstandig de plaatsing en montage uit kunnen voeren. Door de groeiende dienstverlening op dit gebied was PAX Bouw- en Industrieservice naarstig op zoek naar nieuwe chauffeurs. Inmiddels zijn vier nieuwe chauffeurs aangenomen die direct al de opleiding volgen. Daarnaast neemt ook een bestaande chauffeur deel aan de opleiding om zijn multidisciplinaire inzetbaarheid te verbreden.

Intensieve training

Onder leiding van V-TAS Opleidingscentrum zijn de chauffeurs, waarvan één hijsbegeleider, opgeleid om te mogen werken met een autolaadkraan conform TCVT ALK met hijsfunctie. Zowel de theorie- als het praktijkonderdeel vindt plaats op het eigen terrein van PAX Bouw- en Industrieservice in Heerenveen. Morgen vindt het examen plaats.

Tijdens de opleiding wordt kennis en vaardigheid opgedaan om veilig te werken met de autolaadkraan. Zo leren ze o.a. het aanslaan van lasten volgens TCVT normering, het gebruik van de juiste hulpmiddelen, het inschatten van risico's, maar ook hoe ze op de juiste wijze moeten communiceren met de opdrachtgever. De opleiding beslaat 5 praktijdagen en 1 examendag.