Transport van een 350 ton zware 'palendrukker'

28november2017

Een nieuwe funderingsmachine heeft in Nederland zijn intrede gedaan en is daarmee de eerste in Europa. Deze revolutionaire machine drukt de heipalen geruisloos de grond in. De regie van het transport van deze loodzware machine ligt in handen van PAX Bouw- en Industrieservice.

Geluidsarm en trillingvrij

Er wordt steeds meer gebouwd in binnenstedelijke gebieden. Veel aannemers worden daardoor dagelijks geconfronteerd met de druk om overlast te beperken, bijvoorbeeld als het gaat om het aanbrengen van funderingspalen. Het heien van prefab funderingspalen is daarom eigenlijk geen optie en in bepaalde steden zelfs verboden. Heipaalproducenten IJB-Groep uit Lemmer en Bruil uit Ede vonden de oplossing voor dit probleem in een hydraulisch aangedreven funderingsmachine van het Chinese T-Works. Deze machine drukt de palen simpelweg de grond in waarbij enorme contragewichten voor tegendruk zorgen. Je hoort hierdoor geen zware klappen en voelt de grond niet trillen. Geluidsarm en trillingvrij dus. Het drukken van betonpalen is een bestaande, beproefde én betrouwbare oplossing die in Azië al decennialang wordt gebruikt, maar nieuw is op de Nederlandse markt. 
 

Succesvolle samenwerking

De loodzware palendrukker van 350 ton is onder andere al ingezet in Gouda, Arnhem en Groningen en ging gister weer op transport richting Lemmer. Alle keren had PAX Bouw- en Industrieservice de regie in handen voor het transport. Hierbij wordt een combinatie van eigen en ingehuurd materiaal ingezet, zo stelt Roelof Dijkstra van PAX Bouw- en Industrieservice. “We zetten verschillende soorten trailers in, maar het mooie van deze transportprojecten is dat we ook elke keer tautliners van NABEK Hoogezand inhuren. Vanuit Hoogezand wordt dit veelal geregisseerd door Daniel Cantineau."
 

Grondige voorbereidingen

Voordat de machine de eerste keer op transport ging, moesten de nodige voorbereidingen getroffen worden. Niet alleen omdat de machine loodzwaar is, maar bovendien uit veel delen bestaat. Een heel gepuzzel volgens Dijkstra. “Vooraf hebben we een heel schema opgesteld met welke delen waarop geladen konden worden. Dit hield nogal wat in want werkelijk alles is zwaar aan de machine. Als alles van de funderingsmachine is gedemonteerd, blijft de ‘main body’ over. Deze wordt vervoerd met een dieplader."
 

Kolfje naar onze hand

Gezien de vraag naar deze revolutionaire funderingsmachine laat het zich aanzien dat er meer transportopdrachten voor PAX Bouw- en Industrieservice zullen volgen. Bovendien zijn de opdrachtgevers zeer tevreden over de uitvoering. “Dit zijn mooie projecten, vooral omdat het gezamenlijk wordt uitgevoerd en soepel verloopt. Het transport van zo’n complexe machine ligt ons goed, maar vooral de combinatie met de regiefunctie is een kolfje naar onze hand”,  aldus Dijkstra.

 

Transport Drukpaal funderingsmachine

Transport Drukpaal funderingsmachine

Dienst

Dieplader transport

Onze diepladers transporteren grote industriële en bouwgerelateerde objecten zoals silo’s en opslagtanks. Altijd en overal een oplossing met 24/7 service.